Ad Code

Locuri de muncă în Germania

Ești în căutarea unui loc de muncă în Germania dar nu știi încotro să te îndrepți?
Iată câteva idei care te vor ajuta să-ți găsești job-ul dorit!

Din punct de vedere economic, Germania se află pe primul loc în Uniunea Europeană, pe locul trei în lume raportat la mărime și pe locul cinci ca putere de cumpărare, astfel încât piața locurilor de muncă este una foarte bogată și diversificată. Pornind de la nivelul "necalificat" și până la domenii de top, job-urile sunt foarte atractive atât din punct de vedere al remunerației cât și al condițiilor de muncă, ceea ce face ca mulți români, și nu numai, să se îndrepte către oportunitățile care le sunt puse înainte...


Cum găsesc locuri de muncă în Germania?


 Pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a găsi un loc de muncă în Germania depind în mare măsură dacă sunteți sau nu deja în Germania.      
Dacă sunteți deja prezenți aici căutarea unui job ar putea, sau ar trebui, să se desfășoare pe mai multe planuri.
     Condiția primă însă pentru a avea succes în găsirea unui loc de muncă în Germania este de a ști limba germană, măcar la un nivel conversațional (de bază). Pe lângă asta, veți mai avea nevoie și de alte acte în germană, în funcție de caz, după cum veți vedea în continuare.

1. Locuri de muncă disponibile pe Internet

     Prima sursă de accesat în căutarea unui loc de muncă este, evident, internetul.
Câteva site-uri folositoare în acest sens sunt:
https://de.indeed.com/
https://www.jobs.de/
https://www.xing.com/jobs
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/ - secțiunea "Jobs"
https://www.monster.de/
https://joblift.de/
    Fiecare din site-urile prezentate mai sus oferă posibilitatea de a selecta orașul sau zona în care doriți să fie noul loc de muncă, căutarea după cuvinte cheie, crearea unui cont, încărcarea unui CV (Lebenslauf), aplicarea online la ofertele dorite, șamd. Lista de mai sus este una orientativă. Puteți găsi multe alte platforme care oferă astfel de servicii la o simplă căutare după termenii "jobs + orașul țintit".
Aici trebuie menționat că veți avea nevoie de un CV redactat în germană (Lebenslauf), scrisoare de intenție sau aplicație (Bewerbung) și, eventual, o mapă de prezentare dacă este nevoie să trimiteți aplicația fizic.
De asemenea, în funcție de situația în care vă aflați, ar fi necesar ca diplomele deținute să fie traduse în germană.

    Tot la capitolul internet, puteți căuta de asemenea și firme de plasare a forței de muncă.
Acestea se numesc general "Leihfirma" și sunt firme care pot căuta pentru dumneavoastră locuri de muncă în domeniul dorit. La o simplă căutare pe internet după cuvintele cheie "Leihfirma" și orașul în care doriți să lucrați, veți obține o listă cu firmele care prestează acest serviciu.


2. Locuri de muncă la "Mica publicitate"

     Dacă prima variantă nu este potrivită pentru dumneavoastră și știți și un minim de germană, vă recomand cea de-a doua sursă, respectiv secțiunea de "Mica publicitate" din ziarul local. Acolo puteți găsi o sumedenie de anunțuri "proaspete" din zona în care căutați. Pentru aceste locuri de muncă aveți certitudinea că sunt oferte recente iar șansele de a găsi ceva potrivit sunt destul de mari. În cazul majorității anunțurilor, puteți apela direct numărul de telefon disponibil în anunț.

3. Grupuri de Facebook

     Cea de-a treia sursă pe care o recomand cu căldură sunt grupurile de Facebook ale românilor din diverse colțuri ale Germaniei. În funcție de zona în care vă aflați, puteți căuta pe Facebook grupuri românești unde puteți plasa o întrebare cu ceea ce aveți nevoie. Avantajul aici este că puteți să găsiți un loc de muncă fără a mai fi necesar să dispuneți de un CV (Lebenslauf) și scrisoare de intenție, recomandarea ținând adesea locul acestora.

4. Comunitățile românești

     Cea de-a patra și poate cea mai bună sursă în găsirea unui loc de muncă o reprezintă comunitatea românilor din jurul bisericii, respectiv parohiile românești. Deși este o variantă care nu se află la îndemâna oricui, din cauza faptului că parohiile românești din Germania nu sunt foarte dese, este probabil cea mai bună alegere. Acolo aveți posibilitatea de a intra în contact direct cu oameni care sunt deja în câmpul muncii și care vă pot îndruma cu sigurantă. Puteți pune întrebări, cere lămuriri și ajutor în găsirea unul loc de muncă și, poate cel mai important, puteți aprinde o lumânare cu nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu.

     Dacă nu sunteți deja în Germania dar doriți să lucrați aici, recomandarea mea ar fi în funcție de cunoștințele de limba germană pe care le aveți.
Dacă cunoașteți limba germană, vă recomand varinatele 1 și 2 descrise mai sus.
Dacă nu cunoașteți limba germană, vă recomand varianta a 3-a descrisă mai sus.
     Oricare ar fi varianta potrivită pentru dumneavoastră, vă recomand să vă înarmați cu multă răbdare, nădejde și maximă atenție!

     De asemenea, mai există pe piața din România anumite firme care se ocupă cu plasarea forței de muncă în alte țări. Și aceasta poate fi o soluție în obținerea unui loc de muncă în Germania dacă și numai dacă firma respectivă prezintă garanții clare. 
     Dacă optați pentru această variantă vă recomand să fiți foarte, foarte, foarte atenți și precauți. Un loc de muncă în străinătate este pentru mulți, din nefericire, o aventură păguboasă.

    Dacă aveți și alte idei decât cele de mai sus, legate de piața locuilor de muncă din Germania, vă rog să le scrieți într-un comentariu, în speranța că le vor folosi și altora.

Mult succes!

Abonează-te la newsletter-ul

Germana Online

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii