Ad Code

Cum sa inveti mai usor limba germana

Sunt multe metode prin care iti poti imbunatati capacitatea de a invata usor limba germana.
Important din punctul meu de vedere este sa le aplicam pe fiecare in parte si sa apreciem in ce masura ne ajuta.
Tine in principal de daruirea fiecaruia dintre noi.

Am sa subliniez in acest articol principalele actiuni pe care le-am facut pentru a-mi usura munca si pentru a putea sa asimilez mai repede si mai bine cunostintele de limba germana.


Interactioneaza cu limba germana



Vorbiti Germana?
springest.de/artikel/deutsch-lernen-in-sprachkursen
Daca vrei sa inveti mai usor si mai rapid trebuie sa intrii in contact cu limba germana, cu vorbitori de limba germana, cu orice articol care are legatura cu limba germana.
Nu ti s-a intamplat ca atunci cand auzi ceva intr-o alta limba sa nu stii nici unde incepe, nici unde se termina o  propozitie?

O modalitate foarte buna de a trece peste acest impediment o reprezinta audierea diverselor programe in limba germana. Fie ca este vorba de un post tv in limba germana, de o emisiune radio, un film sau un documentar in germana, toate acestea te vor ajuta sa te acomodezi cu aceasta limba. Este o metoda simpla de a invata cuvinte noi si de a te obisnui cu pronuntia cuvintelor.
Daca nu ai acces la un post tv sau radio in germana, cauta online materiale audio in germana. La o simpla cautare pe YouTube dupa "deutsch dokumentar" o sa gasiti foarte multe materiale ideale pentru auditie.

Acest exercitiu simplu te va ajuta sa te obisnuiesti mult mai usor cu cuvintele si cu modul in care se pronunta acestea.
Gandeste-te la un copil, la un bebe :) Pe masura ce creste incepe sa inteleaga si sa vorbeasca limba cu care ia contact. Nu conteaza ca este romana, chineza sau latina. Nu invata limba dintr-un manual, parcurgand gramatica si apoi imbogatindu-si vocabularul. Invata limba in functie de ce aude la ceilalti si de ce vede la ceilalti si in mediul inconjurator.
Gandeste-te la tine! Mai intai ai invatat sa vorbesti. Gramatica limbii ai invatat-o abia in gimnaziu.

Profita de aceasta modalitate de imbogatire a cunostintelor de limba germana. Vei vedea ca in scurt timp vei intelege mult mai usor ce cuvinte sunt folosite intr-o anumita fraza. Desi momentan nu stii intelesul lor, acest exercitiu te va ajuta sa le intelegi si sa le retii mai usor pe viitor.

Exerseaza tot ce ai invatat


Chiar daca vocabularul tau este unul destul de limitat in momentul de fata, foloseste toate cuvintele pe care le stii. Acest exercitiu te va ajuta sa-ti fixezi mult mai bine cuvintele invatate si iti va intari increderea in tine in ceea ce priveste sensul si pronuntia lor.
Permite-mi sa te intreb: cat din ceea ce ai invatat in perioada gimnaziala ti-a mai ramas in minte?
50%, 40% sau poate pana in 10%?
Din nefericire, informatiile pe care nu le folosesti se pierd!

Tocmai din acest motiv trebuie sa folosesti, de fiecare data cand ai ocazia, cunostintele pe care le-ai dobandit in limba germana.
Spune-ti "Guten Morgen!" cand te trezesti, "Ich habe ein Auto" atunci cand mergi la masina, "Mein Auto ist blau" sau orice altceva stii in germana. Foloseste cuvintele in context, asta te va ajuta sa faci asocieri mult mai usor.
De asemenea, stabileste-ti strategia de invatare pe o baza constanta in timp. Nu exersa astazi 5 ore si apoi o saptamana nu mai citesti nimic. Invata constant si in reprize de timp oarecum egale.

Acest exercitiu va pastra proaspete cunostintele de germana si te va tine "in priza", gata sa asimilezi noi cunostinte de germana.

Pune-ti la vedere informatiile de care ai nevoie


Te chinui deja de ceva timp sa retii verbele modale, genurile substantivelor sau regulile de pronuntie ale limbii germane?
Exista o solutie si pentru rezolvarea acestei probleme!
Printeaza sau scrie pe o foaie informatiile de care ai nevoie, pe care inca nu le stapanesti bine, si pune-le in locurile in care sa-ti fie usor sa le citesti. Poti sa-ti lipesti regulile de stabilire a substantivelor pe carcasa calculatorului sau sub monitor, pe niste post-it-uri.
Poti sa-ti  pui pe usa de la birou regulile de pronuntie, si asa mai departe.
Pune la vedere informatia pe care vrei sa o asimilezi!
Tine minte, exercitiul este mama invataturii!

Asociaza cuvintele cu imagini


Una dintre metodele pe care le folosesc anumite persoane pentru a memora ordinea unui intreg pachet de carti este asocierea cartilor cu anumite imagini apoi plasarea lor intr-o calatorie imaginara.
Bun, nu vom face asta ci ceva mai simplu.

Gasesti online multe materiale in care cuvinte din limba germana iti sunt prezentate impreuna cu imaginile pe care le reprezinta. Poti gasi online cataloage cu animale, flori, pasari, parti ale masinii, obiectele din baie, bucatarie, dormitor si asa mai departe.
Foloseste-te de multitudinea de resurse pe care le gasesti online pentru a invata germana.

Lista ta cu cuvinte in germanaPoti sa-ti faci propria lista cu cuvinte in germana. Fa-ti o lista cu obiectele pe care le ai in dormitor: pat, perna, biblioteca, calculator, scaun, covor... ai prins ideea. Repeta lista respectiva de fiecare data cand ai ocazia, pana constati ca ai retinut corect toate cuvintele in germana.
Tine minte, pune lista respectiva undeva la vedere, nu in sertarul de la noptiera!
Fa-ti astfel de liste pentru fiecare incapere din casa ta sau birou si punele la vedere.


Poarta dialoguri cu tine


Dupa ce ti-ai imbogatit cunostintele de limba germana, incepe si poarta dialoguri cu tine.
Stiu ce inseamna sa ai retineri in a comunica in limba pe care o inveti. Stiu cat de ciudat "suna" majoritatea cuvintelor in germana, mai ales la prima pronuntie. Vei constata ca pe masura ce vorbesti cu tine, cu voce tare, vei incepe sa pronunti cuvintele mult mai corect si mai clar.
Nu-ti fie frica de greselile pe care inevitabil le vei face si nu-ti fie frica de critica celorlalti.

Acest exercitiu, corelat cu cel de audiere a materialelor in germana, te va ajuta sa-ti rafinezi pronuntia si sa-ti maresti increderea in propria capacitate de a vorbi germana.

Configureaza-ti mediul

Alege un loc in care te simti cel mai bine!

Configureaza-ti mediul in care traiesti, lucrezi si, mai ales, mediul in care inveti limba germana.
Este foarte important atunci cand studiezi limba germana, sa o faci intr-un loc in care iti face placere sa fi.
Poate ca iti place sa stai la birou cu cartile de germana deschise, sau poate ca iti place sa studiezi germana online, sau poate preferi sa stai la masa de pe terasa, in aer liber. Indiferent cum iti place sa inveti germana, este important sa fie intr-un cadru benefic tie.


Ia o pauza


Sunt momente in care biochimia proprie nu este corelata cu activitatea pe care o desfasori. Sunt momente in care, oricat de mult ai repeta un verb sau un set de substantive, nu reusesti sa retii nici macar 10% din continut. Atunci este clar ca trebuie sa iei o pauza.
Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand esti linistit si ai mintea limpede.
Nu te suprasolicita in momentul in care nu dai randament.

Fiecare problema poate avea mai multe cai de abordare. Daca nu merge cu imbogatirea vocabularului astazi, incearca sa te limitezi doar la a citi texte in limba germana. Daca nici asta nu prezinta interes, limiteaza-te la a asculta materiale in germana.
Cel mai bine este sa repeti dimineata, la scurt timp dupa ce te-ai trezit. Atunci esti odihnit si fizic si psihic iar "mintea" functioneaza mult mai bine.


Exerseaza, exerseaza si iar exerseaza!


Poti invata germana online, fara profesor cu ajutorul cartilor editate sau cu profesor in cadrul diverselor cursuri organizate. Indiferent ce modalitate alegi, dedica-te acestui scop si vei constata ca in scurt timp vei ajunge la nivelul pe care ti l-ai dorit.

Toate tehnicile prezentate in acest articol pe germana online te vor ajuta sa inveti mai repede si mai simplu limba germana. Dublate de un efort constant si dedicare, te vor ajuta cu siguranta sa ajungi la nivelul pe care ti-l doresti.

Sunt sigur ca nu am acoperit in aceste randuri toate trucurile pe care le poti aplica pentru a invata mai usor germana. Tocmai de aceea te invit sa ne impartasesti si noua din secretele pe care le aplici in cazul tau.
Scrie-ne mai jos ce anume a dat rezultate in cazul tau si ce ii sfatuiesti pe cei care doresc sa invete germana usor si rapid.

Abonează-te la newsletter-ul

Germana Online

Trimiteți un comentariu

49 Comentarii

  1. da multumesc pentru informatii sunt perfect de acord cu indicatiile dvs.ajuta sa ne criemi post it-uri si sa le lipim in baie, la calculator, bucatarie, oglinda din baie.... oriunde ne petrecem timpul si nu facem mai nimic care sa ne impiedice sa citim niste cuvinte noi. eu imi plastific anumite informatii mai grele de retinut si le citesc cand calatoresc cu metroul.imi scriu mereu cu pixuri si culori care imi plac foarte mult si mai ales pe caiete si foi care mie imi plac.pentru a deosebi genurile scriu mereu cu culori diferite si mereu aceleasi, la fel si terminatiile verbelor.sper sa va fi fost de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca gasiti utile sfaturile mele si ca sunt in concordanta cu ceea ce face deja.
    Interesanta ideea cu culorile, sper ca va fi de ajutor si altora.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. dar prepozitiile ? warum nicht?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am referit la o etalare a prepozitiilor,caci nu am gasit ex: bei ,mit ,an...

      Ștergere
    2. Am inteles. Voi pregati in urmatoarele zile o lectie cu prepozitiile in germana. Tschüss!

      Ștergere
  4. este foarte interesant articolul ,sunt de 5ani in germania si inca mai invat limba Germana !!!VA MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  5. eu va gasesc articolul mai mult decat minunat !!! aveam nevoie de aceste sfaturi ca sa pot invata SAU sa incerc sa pot invata acesta limba singura .... care este destul de grea :( ...si chestia dura e ....ca nu mai am nici 15 sau 25 de ani ... am 51 ! ...dar cu dumnezeu inainte ...si sprijinul dumneavoastra de aici ....sper sa reusesc !!! MULTUMESC !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarutmana! Multi inainte!
      Nu conteaza varsta cat conteaza determinarea. Important este, mai mult decat orice, sa va doriti sa invatati si sa invatati constant, sustinut.
      Incercati, pe cat posibil, sa folositi cu orice ocazie ceea ce ati invatat.
      Daca sunteti in Germania, aveti un mare avantaj, acela de a fi inconjurata de germana. Astfel puteti asimila mult mai usor limba.
      Daca nu sunteti in Germania, incercati sa gasiti pe cineva cu care sa comunicati in germana (evident, la nivelul la care sunteti). Ascultati emisiuni in germana, cititi in germana.
      Daca nu cunoasteti pe nimeni cu care sa puteti vorbi, cautati pe internet grupuri de discutii (subiectul il alegeti dumneavoastra) in care se vorbeste germana...

      O fi germana grea dar romanii sunt oameni inteligenti!

      Tschüss!

      Ștergere
    2. Felicitari si multumim de ajutorul si timpul dedicat noua.
      cu stima, eugenia Strengar Timisoara .

      Ștergere
  6. eu am o problema in a retine si folosi adverbele;mi se pare foarte dificil

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot ce trebuie sa faceti este sa le folositi cat mai des. O sa vedeti ca va va intra in reflex folosirea lor.

      Ștergere
  7. Foarte clar articolul ! Excelente sfaturi. Multumim.

    RăspundețiȘtergere
  8. Te felicit este extraordinar ceea ce faci pentru cei ce vor sa invete limba germana.. Te rog sa mai pui verbe conjugate si traduse in romana. Multumesc foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri. O sa continui sa pun verbe conjugate si traduse. Tschüss!

      Ștergere
  9. In cat timp poti invata Lb. Germana daca repeti in fiecare zi intre 3 si 6 ore??Se poate sa porti o discutie cu cineva dupa 1 luna de zile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred sa ai sanse de izbanda. Acum depinde si de capacitatea ta de a invata. Sa ne anunti daca ai reusit.
      Spor!

      Ștergere
  10. Iti multumesc din inima,Constantin,pentru munca deosebita pe care o faci in folosul celorlalti!Bunul Dumnezeu sa te binecuvanteze!Iti doresc multa sanatate si succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru gandurile bune! Astfel de mesaje imi dau puterea de a continua ceea ce am inceput. Multumesc!

      Ștergere
  11. E un articol foarte folositor. Va multumim! Asteptam si alte postari ce ne vor fi de folos, privind invatarea limbii germane.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am o Intrebare.....ma descurc greu cu dialectul nemtilor. Invat germana singur acasa de 3 ani, iau contact la servici, ascult radio, invat gramatica si invat cuvint , repet ceea ce am invatat, etc...repetitia e importanta....cand sunt in Bavaria sunt blocat, mai ales in sate...abia inteleg dar cand vorbesc la telefon cu cineva din Berlin sau Hamburg inteleg 70 % tot....cum sa invat dialectul , cand in manuale limba germana e una...Ma numesc Levente...o zi buna..astept rasons pe farkas_lev@yahoo.com.....tehnicilie de invatare sunt bune....perfect ce spuneti....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Levente,
      Nu o sa inveti niciodata dialectul stand in casa. Trebuie sa ai cat mai mult contact cu persoanele din zona respectiva. Sa le inveti cuvintele, felul in care le pronunta, etc. Germana din carti se potriveste mai mult sau mai putin cu ceea ce vei gasi in teritoriu.
      Ai sa observi ca nici nemtii nu stiu asa de bine germana care li se preda, cea pe care incercam sa o invatam si noi din carti. Ei folosesc dialectul si sunt multumiti cu nivelul lor.

      Deci, stai printre ei, incearca sa gasesti pe cineva cu care sa discuti, cauta un grup de intalnire, du-te la biserica si asa mai departe. Variante sunt multe!

      Numai bine!

      Ștergere
  13. Ce frumos.
    Sunt neamt, oricum am trait in aceasta tara, eu si familia mea...
    Eu am inceput de curand sa invat aceasta limba.
    Am ,,decoperit" o metoda interesanta:

    -Pronunt cuvantul de 30 de ori cu voce clara si clar
    -Il scriu pe foaie pe litere, pronuntandu-l in gand cu pronuntia germana
    -Repet de 5 ori dupa.
    \
    Si tot asa in continuare.
    Asta ma ajutat ca pana acum sa pot ajunge la un nivel mediu.
    Iti multumesc mult, m-ai motivat si mai mult! :)
    Sper de asemenea sa ajute pe cineva informatiile mele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim si noi pentru ca ne-ai impartasit modul tau de a invata.

      Ștergere
  14. Buna Seara!Am si eu o intrebare,care este diferenta dintre "ich war" si "ich bin gewesen",nu inseamna acelasi lucru?mii de multumiri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ich war = eram (imperfectul la noi)
      Ich bin gewesen = am fost (perfectul compus la noi)

      Ștergere
  15. Gasesc indicatiile dumneavoastra foarte folositoare si sunt mandru ca impartasiti si cu altii ceea ce dumneavoastra singur ati descoperit. E ceva munca. Eu, 3-4 ore in medie pe zi in 6 luni conversez de nivel B1 de la A0( adica nimic) si corect gramatical. Chiar daca mergem la un curs, tot de noi acasa tine. Daca nu inveti si acasa, dai banii degeaba. Insa mai am o remarca foarte folositoare: Prima si prima data exersati regulile de pronuntie cu ajutorul unui ghid de conversatie. Aceasta este baza, fara ea se cam clatina cladirea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aveti dreptate. A invata ceva presupune a studia in particular. Din punctul meu de vedere cursul mai mult te ghideaza prin "materie", nu-ti garanteaza cu nimic faptul ca dupa terminarea acestui vei si sti ceva.
      Din ce am constatat, este important sa stii cuvintele necesare pentru a comunica si poate mai putin gramatica.
      Si ei sunt constienti ca germana nu este limba noastra materna, motiv pentru care nu se asteapta sa excelam.

      Numai bine!

      Ștergere
  16. Unde gasesc un loc unde sa imi fie traduse replici si cuvinte?
    De exemplu google translate actioneaza asa: va este foame? =Es ist Hunger? iar daca elimin "?" traduce asa:Du bist hungrig
    Eu vreau sa stiu la acet exemplu care este forma corect,si cum se pronunta.cand fraza este adresata ca o intrebare sau asa cum este!

    RăspundețiȘtergere
  17. Va este foame, adica voua - habt ihr hunger ?
    du bist hungrig - esti infometat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La întrebările Ja nein verbul se pune întotdeauna pe poziția 1 in rest are P2 astea sunt regulile de baza ale lb germane:

      Ștergere
  18. Buna ziua,
    Informatiile prezentate de dumneavoastra sunt aur curat. Sunt la inceput de drum in ale limbii germane iar randurile de mai sus imi sunt de un real folos.
    Va multumesc pentru indrumare si mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna , eu am o intrebare care pentru mine sincer pare imposibila, sunt clasa a-9-a sunt venita in Germania de la inceputul scolii adica, 15 septembrie 2015, imi este foarte greu la scoala, plus la asta, ca, cind am venit in tara nu am stiut la ce scoala am intrat, si s-a adeverit, ca anume eu am intrat la o scoala cu cunostinte joase, chiar la minim, am zis sa raman, pentru a invata Limba mai usor, dar problema este, ca am o profesoara care sincer am impresia ca nu ma suporta absolut, eu inteleg destul de bine ca nemtii sunt oameni reci, dar nici chiar in halul asta, sunt venita din Republica Moldova si cind am aflat ca trebuie radical sa ma mut aici cu traiul nu am avut´timp acasa sa invat cit de cit, iar acum intimpin foarte mari greutati, la scoala ma lasa la lectiile care sunt absolut in germanala ,la calculator sa stau si sa scriu sa invat germana, in fiecare si 3-4 ore stau si invat anume la scoala, iar acasa chiar nu am dorinta, problema cea mai mare ca urasc Germania si anume Limba germana, nu pentru ca imi este greu la Moment dar pentru ca nu am iubit niciodata Limba si tara, chiar daca este una destul de eficienta pentru intreaga Europa, nu am dorinta sa invat, dar o fac pentru ca nu o sa o pot duce mult la scoala in felul de a sta la calculator in timp ce restul insusesc teste la diferite obiecte si temele, de curind am avut o practica asa cum fac ei aici, Praktikum , iar din fericire am putut sa plec la practica la Firma in care lucreaza tata-l meu si acolo la fel din fericire toti vorbesc in rusa, dar ei sunt acolo sefi iar eu trebuia sa indeplinesc un Formular despre practica mea de vreo 7-8 pagini, ei fiind sefi erau destul de ocupati, nu au putut sa stea in capul meu sa imi dea mura in gura sa scriu eu pe Formular, oricum am realiuat formularul Pina la urma cu plinsete si griji, in sfirsit ´l-am dat la profesoara, si mie mi-a pus pe notele lor '2,8' asta fiind in Moldova sau Romania, nota 8-7 , iar la restul copiilor le-a pus nota 1 , adica 10 , ardeam credeam ca iau o drujba si o tai in 2 bucati, adica eu de la inceput iam spus ca eu Idee nu am ce fel de practica se poate face in clasa 9 ,la 14-15 ani , si ca la noi in Republica Moldova asa ceva nu exista, si plus la asta eu lim´ba nu o cunosc ca sa scriu acolo descrieri si tot ce am facut la practica, cum ca nesimtita sa imi pui tu nota 2,8 cind stii ca eu acolo m-am staruit si am scris 8 pagini pline pe germana, asta este ca nu pot sa supravietuiesc aici, plus ca locuiesc la 50 km de la Stuttgart , intr-un Stadt sai zic pe romaneste ''sat'', de 7 ori mai mic de orasul in care traiam la mine in oras, deci urasc totul, si totusi ma stradui in fiecare zi sa invat cite ceva, dar nu pot suporta toata asta, Limba este toata problema, sa fi fost acuma dupa mine sincer imi lasam tot viitorul la o parte si mergeam direct inapoi acasa, dar sunt cu familia, si amindoi parinti au serviciu, si la fel toata familia ne straduim sa invatam Limba, mai am si o sora in clasa 1 , care are in clasa ei inca 3 fete care sunt venite din Romania, maicamea are prietene aici care vorbesc romaneste, taicamiu la servici are toti car evorbesc rusa, el deasemenea inatind la scoala rusa, iar eu sunt singura, si cred ca Limba nu o mai invat, sunt pe site-ul tau Domnul Constantin deja de 2 luni si ma tot chinui sa invat cite ceva mai ales gramatica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Anonim!

      Situatia in care te gasesti tu este una dificila pentru o persoana de varsta ta. Din pacate nu ai suficienta "experienta de viata" ca sa intelegi in ce punct te aflii si ce viitor potential ai acolo.
      Mi-ar placea sa-ti deschid ochii si sa te fac sa realizezi sansa pe care o ai dar, nici o mie de cuvinte nu te pot face sa intelegi. Trebuie sa treci singura prin asta, sa constientizezi, sa realizezi, sa intelegi cum stau lucrurile.
      Esti foarte tanara si faptul ca esti de la varsta asta in Germania inseamna foarte mult. Ai sansa unui inceput sigur in viata.

      Acum, revenind la limba germana. Germana in sine nu este o limba grea, doar ca difera de tiparul limbii romane.
      In primul rand consider ca nu trebuie sa pui atata presiune pe tine.
      Inveti cum poti, in ritmul tau. Asta nu inseamna ca daca nu ai chef, nu faci nimic...
      NU, trebuie sa fi consecventa in ceea ce faci, sa inveti in fiecare zi cate putin, sa te concentrezi pe aspectele importante.
      Dupa cum spuneam, sunt foarte multe de zis pe marginea problemei tale deoarece asta nu se rezuma doar la limba germana.

      Nu te mai stresa atat de mult cu scoala. Faptul ca cineva te priveste cu alti ochi nu trebuie sa o iei in nume de rau. Asa sunt ei invatati, indoctrinati si "educati" de ceilalti romani care au fost pe acolo si au avut grija sa ne pateze imaginea si sa ne stirbeasca sansa de a ne integra cu usurinta intr-o altfel de societate.

      In ceea ce ma priveste, daca eram in locul parintilor tai, mai intai te trimiteam la un curs de integrare (limba) si abia dupa cautam o scoala pentru tine.
      Pentru tine acum sunt foarte multe informatii pe care ar trebui sa le asimilezi, dar nu ai cum pentru ca nu ti-ai antrenat aceasta capacitate in trecut. Cred ca s-a creat putin haos in mintea ta :))

      Legat de practica la care te-au trimis, este inutil sa-ti explic care sunt beneficiile unei astfel de "pregatiri".

      Sunt sigur ca vei depasi aceasta situatie stresanta si ca vei descoperi si lucruri care iti plac la nemti.

      Repet, nu mai pune atata presiune pe tine. Incearca sa inveti in ritmul tau, sa fi consecventa.

      Mult succes!

      Ștergere
  20. Bravo pentru sfaturile pe care i le-ati dat acestui copil. Si eu sunt in Germania, si stiu ca este greu, dar mai stiu, ca acum, cand stiu ceva germana, pot sa le spun ce gandesc si sa imi impun punctul de vedere. La inceput era naspa dar acum nu-mi mai pasa de ei. Nu-mi mai pasa ce cred despre mine pentru ca in timp am constatat prin comparatie ca romanii sunt mult mai destepti si mai frumosi. Si ei de multe ori sunt rai din invidie si prostie.asa ca drag copil trage tare si invata afurisita lor de germana si da-le "ignore"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie să vă pese de la bun început! Trebuie să fim mândri că suntem români și să nu ne simțim complexați sau lezați de părerile lor. Este important să le învățăm limba. Ăsta este primul pas care trebuie făcut. Și apoi, cu răbdare și mult tact, să le demonstrăm de ce sunt capabili românii.

      Ștergere
  21. Voiam sa intreb ce imi puteti spune despre acest site.. este folositor sa inveti limba Germana de nivel b2 in cel mai scurt timp ? :) http://deutsch.info/ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am idee. Dacă vă lămuriți, să ne comunicați și nouă.

      Ștergere
  22. Sunt in Germania de 4 luni, am 55 de ani, nu am invatat pana acum nici o limba straina dar nevoia m-a facut sa incep acum aproximativ un an sa invat.Sunt eleva la o scoala de stat in Germania de cand am venit si am invatat inainte de a veni din Romania, singura, aproximativ 5 luni.Sunt total de acord cu sfaturile dumneavoastra.La inceput pare o limba foarte grea dar cu timpul mintea se da cu memoratul si sunt cuvinte pe care daca le auzi de cateva ori le retii.Bineinteles ca sunt si altele care nu intra frate deloc.Profesoara mea de la scoala ne-a spus ca un cuvint pentru a fi sigur ca-l retii trebuie repetat de max.80 de ori.Mult nu? Si totusi repetitia este mama invataturii. Ce nu repeti sau nu exersezi pe viu, adica cu un interlocutor in fata, uiti. In privinta intelegerii procesul este complicat pentru ca rapid trebuie sa asculti, sa traduci in romana ce-ai auzit, sa gandesti in romana ce trebuie sa raspunzi, sa traduci in germana si apoi sa spui.Cam mult nu? Daca nu o faci repede interlocutorul se cam plictiseste. Procesul poate fi scurtat numai daca cunosti atat de bine cuvintele incat nu trebuie sa le mai cauti in memorie, ele iti vin de la sine. Intelegi din prima, de asemenea ceea ce cunosti foarte bine. Din experienta pot spune ca intelesul este greu si vine odata cu invatatul gramaticii. Simple cuvinte sunt apa de ploaie pentru ca ele isi schimba forma in functie de caz, de numar, de timp. Nu este destul sa stii un verb la prezent pentru ca el poate avea o alta forma ,uneori destul de diferita pentru ureche, la un alt timp. Pe parcurs se invata si asta. Dupa parerea mea dureaza de la caz la caz. Spun asta pentru ca dureaza in functie de inteligenta si motivatia fieraruia. Eu invat cam 3 ore la scoala plus 1-2-3 acasa zilnic. Am invatat chiar si in ajunul Revelionului sau in ziua de Pasti. Mi-a intrat in refex. Pare mult dar nu este. Invatatul se face pe mai multe planuri. Invatat cuvinte, invatata gramatica, ascultat la orice si oriunde ceva in germana, scris in germana si nu in ultimul rand conversat. Nu ma descurc excelent dar incep sa simt germana si asta ma bucura pentru ca inteleg ca sunt pe drumul cel bun. Ce vreau sa spun prin sa simt? Vreau sa spun ca germana devine cu timpul o joaca, placuta, cu cat intelegi mai mult cu atat o placi mai mult. Si te familiarizezi cu schimbarile de forme ale cuvintelor pe care incepi sa le deduci. Ca si in romana si germana are cuvinte care se formeza din alte cuvinte. Exemplu:betrüben=a se intrista, die Betrübnis=intristare,betrübend=trist. Ce vreau sa spun este ca daca invatam un cuvant cred eu ca este bine sa invatam si cuvintele care se formeaza cu ajutorul lui pentru ca astfel avem o logica buna si reusim uite ca in exemplu de mai sus sa impuscam trei iepuri dintr-o data. Nu vreau sa dezamagesc pe nimeni dar nu va faceti vise ca veti invata in cateva luni germana. Este imposibil dupa parerea mea. Copii mei au invatat-o stand aici unul dupa 3 ani si altul dupa 5. Succes tuturor si de ce nu succes si mie in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveți dreptate, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece crezând ca vom învăța peste noapte limba germană. Dar, cu voință și exercițiu constant nu este prea greu să ajungem la un anumit nivel.
      Trebuie să fim puțin realiști și să realizăm că necesitatea majorității noastre nu depășește nivelul de bază.
      Pentru cei care vor să vorbească perfect, sau poate serviciul le impune asta, succes!

      Ștergere
  23. Buna seara,aveti perfecta dreptate ,am inceput sa invat dimineata devreme si am oservat ca fac progrese,invat deja de cinci luni am reusit sa invat toate verbele modale ,auxiliare ,si doua sute de verbe neregulate,usor usor reusesc sa leg propozitii simple,cu rabdare sigur voi reusi,multumesc frumos pentru sfaturi si succes la toata lumea care ambitia de a invata limba germana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că, în principiu, este important să învățăm atunci când avem mintea liniștită. Important este să avem răbdare, voință și să fim consecvenți.

      Ștergere
  24. V-as ruga, o informatie:
    intentia mea este de a invata germana la un nivel maxim conversational... sa pot intelege, si sa ma fac inteleasa.
    Pt conjugarea verbelor am gasit 2 forme la trecut: preteritul si perf indicativ. Nu doresc sa pierd mult timp cu inatarea intregii gramatici, intr-ucat nu am nevoie acum, de acest nivel. In concluzie, ce forma folosesc pt trecutul '' uzual''?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Folosiți prima formă: Präteritum, vă este suficient.
      Ca și exemplu, vedeți conjugarea lui haben, tabelul al doilea, accesând link-ul de mai jos:
      https://invatgermanaonline.blogspot.com/2014/01/conjugare-tradusa-verb-haben.html
      sau oricare dintre verbele de pe acest site.

      Ștergere
  25. Bună tuturor! Toate sfaturile sunt foarte utile când vine vorba sa înveți limba germană. Și eu caut metode cum să nu uit ceea ce învăț. În primul rând trebuie să fi disciplinat și să te tii de un program bine definit care să te ajute să înţelegi, să vorbești, să scrii și să citești corect.

    Înainte de a începe să înveți germana la început trebuie să scrii și să vorbești ceea ce scrii, apoi să asculți și să construiești idei.

    1.
    Eu mi-am notat la început cuvinte pe teme, așa putând să găsesc mai ușor vocabular dacă de ex trebuie să discutăm despre un subiect anume. Nu uitați să treceți articolul si forma de plural, asta vă ajută să învăţati corect și vă scutește altă dată să nu mai căutaţi forma de plural.

    2.
    Separat mi-am notat verbe, adjective, adverbe, prepozitii, conjuctii, întrebări.

    3.
    Apoi începem cu gramatica.
    Fără gramatică nu avem cum să vorbim corect, unu să îi înțelegem pe germani si doi să ne facem înțeleși.
    Aici, fiecare se organizează cum poate, însă vă dau un tip.
    Se poate trece toată gramatica prin teorie și minim două exemple, dar la fiecare noțiune de gramatică să nu uitați să notaţi excepțiile.

    4.
    După ce am reușit punctele de mai sus trecem la texte zilnice de citit. Presupunem că reușind punctele de mai sus asimilăm oarecum un vocabular minim care să ne ajute să începem să conversăm.

    Aici ne pregătim altfel.

    Ne cumpărăm caieţele de măcar 200 de file fiecare pt a putea nota cuvintele noi din texte, din dialoguri, din filme, radio, etc.
    Atenție, împărțiţi caitele în așa fel încât să treceți în ordine alfabetică cuvintele. Eu am împărțit cam 8-9 pagini pt fiecare literă si nu uitați să treceți literele cu umlaut pt că germana are multe astfel de cuvinte.

    Pe lângă caieţele cumpărăm un top de hârtie.
    Pe fiecare foaie A4 notăm tot timpul noile cuvinte pe care nu le știm și scriem traducerea. Organizaţi-vă să scrieți organizat ca traducerea în limba română să o puteți acoperi cu o foaie la recapitulare și așa puteți să vă verificați cunostinţele. Dacă doriți să știti care e pluralul unui substantiv de ex. asta găsiți în ordinea alfabetică unde ați notat pe caieţelele de 200 de pagini.

    Caietele, eu am de 200 de file cu spirală, după cum urmează: caieţel pt substantivele masculine, caiţel pt substantivele feminine, pt substantivele neutre,(notaţi articolul si forma de plural) pt adjective, pt verbe, pt conjuctii si prepozitii, pt întrebări.

    Foile de A4 pe care scrieţi noile cuvinte nu le aruncaţi, acolo aveți cuvintele noi și traducerea și așa puteți să le găsiți în caieţelele mici unde vă notaţi tot despre fiecare cuvânt.

    Așa aveți deci de la început, cuvinte pe categorii, gramatică, foi cu cuvinte noi(probabil se vor repeta dar nu e bai) și separat în caieţele măcar de 200 de file toate cuvintele învăţate, dar fiecare pe categorie notate.

    Deci, să începem...

    -întâi începem cu texte de grădiniță, apoi până pe la clasa a 3a
    -pe urmă încercăm să ne imaginăm dialoguri ușoare despre ca am făcut azi, ce a făcut colegul, familia etc.
    -apoi începem să învățăm să povestim despre noi, despre alții, despre vreme, oraș, plimbări, doctor, etc... Teme și idei se găsesc pe internet destule sau despre orice altă temă care vă face plăcere sau despre care trebuie neapărat să povestiți.
    -apoi citim ziare, reviste în limba germană, se găsesc destule pe net.
    -paralel ascultăm radio, ne uităm la filme unde pe YouTube de ex putem seta viteza de redare ca să ne fie mai ușor să auzim și să înțelegem ce se zice, putem să adăugăm și subtitrarea asta ajutând să împrospătăm scrierea corectă a cuvintelor și înțelegerea mai ușoară a dialogului, totodată repetând cu voce tare și memorând noile cuvinte.

    Pe tot parcursul învățării, SCRIEREA, ASCULTAREA, CITITUL, REPETAREA și MEMORAREA sunt foarte importante!

    Mult succes!

    Ema

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulțumesc pentru că ne-ați împărtășit din experiența dumneavoastră cu învățatul limbii germane. Aveți dreptate și subscriu la cele scrise de dumneavoastră.
      Profit de această ocazie pentru a sublinia faptul că pentru a învăța germana, sau orice alta limbă, este nevoie de mult efort, perseverență si organizare.
      Dar dacă ne înarmăm cu răbdare și cu cele mai sus menționate, sunt convins că rezultatele vor fi pe măsură!

      Spor în toate!

      Ștergere
  26. eu pot formula fraze si propozitii simple, insa nu inteleg mai nimic din ce zic nemtii. de ce oare?1

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru că, probabil, sunteți la început și încă nu v-ați familiarizat cu limba. Vă recomand să ascultați cât mai multe în germană (radio, tv, orice vă convine) și cu timpul o să înțelegeți din ce în ce mai mult. Succes!

      Ștergere

Ce părere ai despre această lecție?